Vigilant els indicadors de la qualitat de l’aigua
Per veure si hi ha o no un impacte del Centre de Tractament de Residus (CTR) en l’entorn s’estudien diferents elements, i l’aigua és un d’ells. Es fan controls i anàlisis d’aigua de forma periòdica al voltant de la planta de valorització de residus per assegurar que la seva activitat no te afectació sobre les aigües.
El pla de vigilància preveu que es realitzin controls trimestrals en un punt situat just a sota el Centre de Tractament de Residus, i un cop l’any es fa una campanya més àmplia que revisa un total de set punts al voltant de la planta. A més, cada cinc anys s’amplien els paràmetres analitzats i es fa una campanya més completa de tots els punts a la primavera. Aquest pla de vigilància està pensat per veure que la qualitat de l’aigua superficial i freàtica no es veu afectada pel funcionament del CTR.
En les campanyes trimestrals es revisa in situ paràmetres fisicoquímics com la temperatura, el pH ,la conductivitat i l’oxigen dissolt. Aquests paràmetres poden variar molt ràpidament a partir del moment que es recull la mostra, i per tant s’analitzen sempre al camp. La responsable de l’empresa Hídric, encarregada de l’estudi de la vigilància de les aigües, Àurea Ponsa, és qui pren les lectures d’aquests paràmetres i explica que amb aquests ja es pot intuir si hi ha alguna contaminació perquè són també indicadors de pol·lució. Si mai es trobessin indicis de contaminació, el primer que caldria fer és investigar si la font d’aquesta és el CTR, i per això es recollirien mostres en els altres punts de control establerts pel pla de vigilància.
Després s’envien les mostres d’aigua recollides al laboratori, per analitzar-ne altres indicadors de contaminació com són els nitrats, nitrits, amonis, fosfats, entre d’altres, resumeix la responsable d’Hídric. Així mateix en el mostreig anual i quinquennal s’analitzen molts altres paràmetres, com són metalls i compostos orgànics. Abans de l’entrada en funcionament del Centre de tractament de residus, l’any 2006, “es va caracteritzar l’estat zero del quimisme de les aigües”, explica Ponsa. O sigui, es va analitzar un ampli ventall de paràmetres i es van engegar diferents estudis hidrogeològics per conèixer més bé les aigües subterrànies de la zona. Des d’aleshores es fa “un seguiment de la qualitat de les diferents aigües de la zona per veure’n l’evolució i la tendència de cada paràmetre”, exposa l’experta responsable d’Hídric. També es fa un seguiment dels cabals i dels nivells freàtics.
“Amb tots aquests anys de seguiment, es veu com el CTR no té una incidència sobre les aigües de l’entorn”, conclou Ponsa. És molt important destacar que les aigües industrials del CTR no son mai abocades al medi natural, ja que es gestionen mitjançant un circuit tancat dins la pròpia instal·lació.