Vés al contingut
Guillem Casal, ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia.

Guillem Casal, ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia.

Casal: "La valorització de residus s'està fent de manera respectuosa amb el medi natural i complint uns estàndards i requisits nacionals i internacionals"

Per què és important la Comissió d'Informació i Vigilància del Centre de Tractament de Residus?

Jo crec que és important per poder informar de l'estat del conjunt d'indicadors i del funcionament del Centre de Tractament de Residus de la Comella. Per tant, és una manera de transmetre transparència i de donar informació al conjunt d'actors implicats i, en concret, als veïns i a les associacions protectores del medi natural. Entenc que la valorització de residus que s'està fent al nostre centre s'està fent de manera respectuosa amb el medi natural i complint uns estàndards i uns requisits nacionals i internacionals.
 

Per què hi ha tant d'interès al voltant del Centre de Tractament de Residus (CTR)?

Jo crec que és un interès que ve per una situació molt prèvia a la meva arribada aquí, a l'arribada de la meva antecessora i a l'arribada d'aquest govern. Ve d'una situació d'un centre de tractament de residus que ja no existeix. La manera de funcionar que tenim a l'actual no té cap similitud amb el funcionament que hi havia fa més de 20 anys. Ve d'aquell moment i crec que la via de la transparència que hem empleat ara és la bona. Per això s'analitzen concretament certes zones on hi ha aigua; la qualitat de l'aire en diferents indrets per poder comparar: molt a prop del centre, més allunyat a la zona d’Engolasters, al centre d'Escaldes; també es mesuren productes farratgers com l'herba que hi ha en uns prats just a sota del Centre de tractament residus per veure quina afectació pot tindre amb el medi. I fem això recurrentment. La Comissió d’Informació i Vigilància (CIV) es reuneix dos cops l'any i hi ha indicadors un cop l'any i fins i tot hi ha uns processos més específics i que complementen tota aquesta informació que es fa cada cinc anys. Per tant, aquesta és la voluntat de poder mesurar-ho tot, molt ben parametritzat.
 

Què és per vostè el més destacat de la Comissió d’Informació i Vigilància?

Doncs jo diria que el conjunt d'indicadors surten molt bé i quan dic molt bé vull dir molt per sota dels màxims legals establerts. Per tant, això vol dir que tota la part de gestió mediambiental del CTR es fa molt bé, i que és obvi que hem de tractar residus i de manera que no afecti el nostre medi, la nostra salut. Això en destacaria: la bona salut dels indicadors.
 

Creu que cal modificar el funcionament o alguna cosa al voltant de la CIV?

Jo crec que la comissió funciona i té un conjunt d'actors necessaris per desenvolupar la tasca que li ha estat encomanada. D'una banda, hi ha els professionals que treballen en diverses àrees del CTR. D'altra banda, hi ha el Ministeri de Medi Ambient, sobretot el Departament de Medi Ambient. Hi ha uns assessoraments externs que ens ajuden a mesurar tot aquest conjunt d'indicadors. Hi ha els comuns també implicats i, a més a més, hi ha les associacions de veïns i les associacions protectores del medi natural. I salut, també hi ha el Ministeri de Salut present per poder verificar que el conjunt d'aquells indicadors que es donen siguin correctes. I les preguntes que es fan en el si de la Comissió són totalment obertes, transparents i es comparteix informació. I si hi ha algun dubte, és important que hi hagi aquest conjunt d'actors que acaparen el ventall de ciutadans que tenim al país.

Afegeix un nou comentari

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.