Vés al contingut
Marc Rossell i Sílvia Calvó arribant a una reunió de la Comissió d'Informació i Vigilància del Centre de Tractament de Residus (Foto Govern d'Andorra)

Marc Rossell i Sílvia Calvó arribant a una reunió de la Comissió d'Informació i Vigilància del Centre de Tractament de Residus (Foto: Govern d'Andorra)

Entrevista a Sílvia Calvó

Sílvia Calvó és, a més de ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, la presidenta de la Comissió d'Informació i Vigilància (CIV) del Centre de Tractament de Residus. Amb ella parlem sobre el paper que juga la CIV i de la seva importància.

 

Sílvia Calvó: “La Comissió té la seva importància perquè permet informar la societat civil del funcionament del Centre de Tractament de Residus”

 

-Quin paper juga la CIV i per què és tan necessària?

La CIV té un doble rol. Recordem que està formada per representants de l'administració pública, dels comuns i també de la societat civil i dels veïns, que bàsicament són les persones més implicades en el bon funcionament de la planta. Per tant la CIV té la seva importància perquè permet informar la societat civil del funcionament de la planta, i també té el rol de fer arribar aquesta informació de la millor manera al ciutadà en general. Així, la Comissió d'Informació i Vigilància ha de fer “digerible” aquesta informació i l'ha de preparar perquè pugui arribar a la societat andorrana en general, o a la que s'interessi pel funcionament d'aquest centre de tractament de residus.
 

-La CIV té el rol d'informar i de vigilar. Per què s'ha de vigilar? Que no hi ha una autovigilància?

Tenim tres nivells de control a nivell del Centre de Tractament de Residus. L'autocontrol que ha de fer la pròpia planta d'acord amb la normativa. És a dir, tenen unes obligacions d'autocontrol de les seves emissions, de l'impacte en l'entorn, que és una mica la informació que ells exposen a la comissió. Un segon nivell, que és el del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, que també controla l'impacte sobre l'entorn d'aquesta planta a través d'un organisme de control de la qualitat de l'aire francès i a través també de determinades empreses que cadascuna fa les seves inspeccions i emet els seus informes en relació a l'aire, el sòl, a l'aigua i una mica tots els vectors que podrien estar afectats per la planta. I després hi ha el tercer nivell, que és la CIV, que rep tota aquesta informació i pot intervenir en quant a proposar possibles millores si són necessàries.
 

-Fa una mica d'oposició, fent preguntes...

És un agent fiscalitzador interessant perquè també permet que el ciutadà vegi que està garantida la màxima transparència en relació al funcionament del Centre de Tractament de Residus. I és informació molt tècnica i difícil de llegir pel ciutadà que no està directament implicat en el funcionament. I aquí, en principi, ha de ser una informació que el ciutadà pugui entendre i que passi per aquest filtre fiscalitzador dels membres de la Comissió d'Informació i Vigilància.