Alberto Manzano: “La d’Andorra la Vella és una xarxa supersostenible, perquè és una valorització del residu”
Alberto Manzano és, des de la primavera passada, el nou gerent de FEDA Ecoterm.
Quins objectius s’han marcat per FEDA Ecoterm de cara a aquest nou any?
Ja sigui des de FEDA Ecoterm o Grup FEDA, a nosaltres ens agradaria continuar sent un actor important en el desenvolupament sostenible energètic del país. Al final, no hem d'oblidar que a dia d'avui, amb les tres xarxes de calor i la de fred que tenim muntades al país, hem produït 45 GWh l'any, la qual cosa és un increment d'un 7% en relació amb l'any passat. El 2024 ha sigut un any de consolidació de projectes, i un any molt bo, sincerament. Això denota un acompanyament per part tant de FEDA Ecoterm com de FEDA a les necessitats energètiques del país, i ens agradaria continuar així.
45 GWh l'any. A què equival això?
Bona pregunta. Equival a unes 4.400 llars tipus. No és que hi hagi 4.400 llars connectades a les xarxes, tenim 160 edificis embrancats a les xarxes de FEDA Ecoterm que consumeixen la mateixa energia en forma de calor que 4.400 llars tipus. Hi ha centres esportius, grans centres comercials, edificis d’habitatges... Llavors fem un càlcul orientatiu. I això, a nivell d'estalvi de gasos amb efecte d’hivernacle ens permet estalviar 7.500 tones de CO₂eq. No hem d'oblidar que FEDA Ecoterm avui en dia, a part de ser una altra solució alternativa vàlida per al desenvolupament del país, és un fre al canvi de la calefacció clàssica cap a la calefacció elèctrica individual, que tindria un consum molt menys eficient. D'aquesta manera la idea del grup FEDA i de FEDA Ecoterm és controlar el pic elèctric que suposaria.
Això és en conjunt, però i la d’Andorra la Vella?
El passat mes de novembre es va assolir una fita important, ja que és la primera vegada que la xarxa d'Andorra la Vella supera en producció energètica a la de Soldeu. Tenint en compte que la de Soldeu és una xarxa més madura, que porta des del 2017 en funcionament, i la d'Andorra la Vella té 3 anys, és una molt bona notícia i significa que tenim un impacte positiu dins de les necessitats del país i una acceptació per part dels clients.
S’ha superat en producció Soldeu, però té bastants més clients Andorra la Vella.
Sí, a Soldeu els clients són grans superfícies, com els hotels. Al final, quan parlem de clients, tens edificis d’habitatges com els que vivim nosaltres, i després edificis comunals, edificis governamentals, hotels... A Soldeu són molt grans, llavors el consum de calefacció en relació amb el consum del client tipus d'Andorra és molt més gran. Tornant a la pregunta, a Andorra la Vella, de cara al 2025, estem treballant en la unió amb la xarxa d’Escaldes-Engordany per fer una gran xarxa de la vall central i en fer un desenvolupament de la xarxa en la zona de Terra Vella per donar servei als edificis nous d'habitatges socials. Per a nosaltres és molt important que el Govern confiï en nosaltres i que quan fa un edifici nou pensi en una energia més renovable i més sostenible com és la de FEDA.
I el Govern ja ha demanat de fer l'embrancament en aquests edificis de Borda Nova que està construint.
Exactament. És un embrancament totalment lògic perquè la xarxa de calor està literalment al costat. El de Terra Vella és un projecte d’uns 400 metres més o menys de xarxa. A part del propi edifici de Govern tenim uns 6 o 7 contractes més signats en tot el carrer amb una estimació d'un consum anual d'uns 2 GWh.
També es podrà connectar a Jovial, per exemple?
Jovial és un edifici elèctric i no té sentit, perquè els sistemes compatibles amb la xarxa de calor són els basats en radiadors d’aigua.
Però els més antics, de sota, sí.
Clar.
I fins on pot créixer la xarxa d'Andorra la Vella? Perquè fa temps van dir que es volia millorar l'eficiència de la caldera de CTRASA per així també produir més calor.
Avui en dia la xarxa d'Andorra la Vella funciona amb la potència creada per CTRASA. Al final és una valorització del residu. Des de CTRASA estan treballant els nostres companys del grup en una millora futura de la turbina. Encara no tenim els detalls, però quina millor manera que aprofitar la valorització de residus que generant calor i electricitat? Avui en dia, a CTRASA com a valorització dels residus tens la creació d'electricitat pròpia, i a més s’aprofita la calor, que al final són necessitats bàsiques. Que amb CTRASA puguis optar a ajudar a suplementar les necessitats bàsiques ja sigui l'electricitat i la calor amb una valorització del residu, és una cosa d’allò més interessant.
Bé, de les quatre xarxes, és la més circular diguéssim, la que representa un millor aprofitament dels recursos.
Al final la xarxa d'Andorra la Vella és, per habitants, la que més potencial de creixement té i per això també la farem créixer des del Prat de la Creu fins a l’avinguda Esteve Albert d’Escaldes-Engordany. Lògicament, és una xarxa molt sostenible perquè és una valorització del residu. Jo trobo que és un sistema molt ben pensat, i al final tornem una miqueta al de sempre, que la idea des del grup FEDA és participar i ajudar a reduir l'emissió de gasos hivernacle que produïm com a país.
Tenen alguna valoració que fan els clients?
Fa relativament poc hem fet un estudi de satisfacció i la valoració dels clients és molt positiva. I a més a més a dia d'avui hi ha una dada que és important, el client que s'ha embrancat al servei de FEDA Ecoterm no s'ha donat de baixa. Això vol dir alguna cosa. És que té una acceptació molt bona per part de la clientela i com a servei, ja sigui pel confort, pel servei tècnic 24 hores, l’eficiència o la tecnologia.
I calculeu el rati d'averia o d'afectació en clients? Perquè, per exemple, és evident que hi ha un temps que el centre tanca, deixa de valoritzar el residu per poder fer el manteniment de tota la planta, i hi ha un moment que s'ha de desconnectar d'allà i connectar a la subcentral de suport de darrere, que utilitza gas natural liquat, i el client ni se n'adona.
No ho nota. També és veritat que el sistema de calefacció és un sistema que té una inèrcia. Quan tu tens un sistema 100% de calefacció elèctrica, el clàssic radiador elèctric, en el moment que la calefacció s'atura, en dos minuts la casa està freda. Però amb un sistema que funciona amb aigua, que és el sistema com funciona la xarxa de calor d’Andorra la Vella, tens una inèrcia. Tens quatre o cinc hores en què l’aigua manté la temperatura abans que notis que la teva casa s'ha refredat. I en aquell moment ja tot s'ha reparat. En el cas que hi ha una averia o el moment puntual en què CTRASA tingui una aturada programada, doncs tens temps. A dia d'avui, d’afectació a clients per incidències no programades n’hi ha hagut molt poquetes, i quan dic molt poquetes és que les hem notat nosaltres, perquè són sistemes que estan monitoritzats, però el client no se n’adona. No arriben a fer la trucada.
I és completament segur? Perquè una de les coses que preocupa alguns dels veïns de la zona de la Comella és justament la seguretat dels dipòsits de gas i la circulació de vehicles transportant aquest material.
Sí, al final és un sistema molt segur. D’una banda, en el servei a un edifici, comparant amb el sistema de gasoli, ja no tens combustió a casa; això és important perquè és un risc que desapareix. D’altra banda, pel que fa a la xarxa en general, transporta només aigua calenta. Si hi hagués una fuita, et podries cremar, però com amb un te, perquè s’entengui. Quant al transport de gas natural liquat, és un transport que està molt controlat i amb molta seguretat. Com moltes altres activitats, per exemple el transport de qualsevol càrrega, sempre hi ha un petit risc d’accidents, que treballem per minimitzar. No hem d’oblidar que la central de FEDA Ecoterm a la Comella està instal·lada a un punt que està estudiat, on es compleix una normativa de seguretat, i això és molt important.
No hem arribat a especificar més o menys, fins on pot arribar la xarxa de calor d'Andorra la Vella. Ampliem a Terra Vella. S'havia parlat de fer Prat de la Creu...
Prat de la Creu està acabat fins a Pompeu-Fabra. Aquest any, el 2024, tot Pompeu Fabra i Fiter Rossell, que és el carrer que passa per darrere, està en servei. En un mes hi va haver una desena de clients que es van embrancar a la xarxa. Això ha sigut molt positiu, perquè són edificis antics, edificis que funcionen amb combustió, i que hagin confiat en el servei de FEDA Ecoterm és un orgull.
I fins on podem créixer?
Ara mateix estem treballant en la unió de les xarxes de calor d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Per nosaltres, aquesta unió és la culminació d’un projecte en el que fa anys que hi estem treballant i ens obrirà la porta a poder multiplicar els GWh de calor que s’està subministrant ara mateix. A més a més, també tindrem l’opció de fer arribar la xarxa de fred a zones d’Andorra la Vella. Aquest és un creixement natural i sostenible de les xarxes.
Treballem amb la gent de Dalkia, l'empresa més gran francesa, i de caràcter públic, de xarxes de calor, que forma part d’EDF i que sempre ens han acompanyat a l'hora de fer estudis de càrrega i de veure desenvolupaments lògics i sostenibles.
Ja per acabar, no sé si coneix la Comissió d'Informació i Vigilància i el seu funcionament. Què en pensa?
Nosaltres, des del grup FEDA i lògicament des de la seva filial FEDA Ecoterm, vetllem per la transparència de dades, la mitigació de l’impacte de qualsevol infraestructura i la seguretat de les nostres activitats. Per això donem suport al que fa la Comissió. A més, si no m'equivoco perquè no és el meu sector, el 2023 la generació de residus al país va ser d’unes 150.000 tones. Quina millor manera de valoritzar aquest residu produint energia i calor? Tornem una mica al mateix. Dos necessitats bàsiques de la societat. Jo, sincerament, trobo el sistema fantàstic. I també trobo fantàstica la vostra feina de donar transparència a les dades.